Ψυχολογική Αποσύνδεση : Η Ανάγκη του Work-Life Balance

blog header image

Η ανάγκη για ψυχολογική αποσύνδεση είναι πλέον επιτακτική, εν μέσω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει τη διαρκή σύνδεση με τον εργασιακό χώρο μέσω email, "έξυπνων" τηλεφώνων και τηλεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία της ανάκαμψης από το εργασιακό περιβάλλον για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής ζωής και προσωπικού χρόνου, προκειμένου να προωθηθεί η συνολική υγεία και ευημερία των ατόμων.

Ψυχολογική αποσύνδεση

Ο όρος "ψυχολογική αποσύνδεση" αναφέρεται στο να αισθάνεστε απομακρυσμένοι από το εργασιακό περιβάλλον σε ψυχολογικό επίπεδο. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αποσυνδέονται ψυχολογικά από την εργασία κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, προκειμένου να αναπληρώνουν τους πόρους τους και να διατηρούν την υγεία, την ευημερία και την απόδοσή τους. Οι υψηλές απαιτήσεις εργασίας μπορεί να αποτελούν παράγοντα επιβάρυνσης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι για την διεκπεραίωση αυτών χρησιμοποιούν τη φυσική και ψυχική τους ενέργεια. Η ανάκαμψη συμβαίνει όταν αυτές οι απαιτήσεις σταματούν, επιτρέποντας την επαναφορά της κατάστασης των εργαζομένων σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρακτικές για την ψυχολογική αποσύνδεση από την εργασία

Πρακτικές σε επίπεδο επιχείρησης

Η έλλειψη ψυχολογικής αποσύνδεσης από την εργασία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η υπερεργασία, το στρες, η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και άλλοι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η σημασία της ψυχικής υγείας και να εφαρμόζονται πρακτικές που θα βοηθήσουν στη βελτίωση αυτής, τόσο σε επίπεδο επιχείρησης όσο και σε ατομικό. Ορισμένες πρακτικές περιλαμβάνουν:

  1. Οι επιχειρήσεις να αποδέχονται τη μη διαθεσιμότητα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.
  2. Οι εργασιακές απαιτήσεις να προγραμματίζονται έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.
  3. Οι επόπτες να δρουν ως υποδείγματα μη διαθεσιμότητας κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και να μην επικοινωνούν με τους εργαζομένους κατά τον χρόνο αυτό.
  4. Οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα εργασιακό κλίμα όπου οι υπερωρίες δεν θα είναι ο κανόνας.

Πρακτικές σε Ατομικό Επίπεδο

Πέραν των προσπαθειών από την πλευρά της επιχείρησης, η αποσύνδεση από την εργασία απαιτεί και ατομικές προσεγγίσεις, καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

  1. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για την εργασία και σεβαστείτε αυτά τα όρια.
  2. Κλείστε τον υπολογιστή σας ή το κινητό τηλέφωνο όταν τελειώνετε με την εργασία.
  3. Αν κάνετε τηλεργασία, προσπαθήστε να έχετε έναν καθορισμένο χώρο εργασίας.
  4. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για εργασία, αλλά και για προσωπικές δραστηριότητες.
  5. Συμπεριλάβετε χρόνο για χαλάρωση, ψυχαγωγία και κοινωνικές δραστηριότητες.
  6. Ενσωματώστε φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, όπως περπάτημα, τρέξιμο ή γυμναστική.
  7. Διατηρήστε στενή επαφή με φίλους και οικογένεια και διαθέστε χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες.

Συμπεράσματα

Στη διαδικασία αποσύνδεσης από την εργασία, θυμηθείτε πάντα ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι καίρια για την ψυχική υγεία. Ενώ η αφιέρωση χρόνου στην εργασία είναι σημαντική, η φροντίδα του εαυτού και η αποσύνδεση είναι εξίσου σημαντικές. Εφαρμόζοντας πρακτικές, σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο, είναι εφικτό να επιτευχθεί μια πολύ καλή ισορροπία η οποία έπειτα θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.