Τηλεργασια: 5 συμβουλες για να διατηρησετε τη Ψυχικη σας Υγεια

blog header image

Η πανδημία έχει σημάνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή όλων μας. Μέσα σε αυτές είναι και ο νέος τρόπος εργασίας, η τηλεργασία, η οποία καθιερώθηκε για εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως.

Η εργασία από το σπίτι συχνά λειτουργεί θετικά τόσο στην επαγγελματική όσο και στη προσωπική ευημερία του εργαζομένου. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να τον εκθέσει σε κινδύνους σχετικούς με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας.

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τη ψυχική υγεία;

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλειά του εργαζομένου. Κίνδυνοι για την ψυχική υγεία μπορεί να προκύψουν από:

• κακό περιβάλλον εργασίας
• έλλειψη κοινωνικών επαφών
• κακή ροή εργασίας

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να φροντίσει για την εξάλειψη η έστω την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στο βαθμό που είναι ευλόγως εφικτό. Η συνεργασία εργοδότη και εργαζομένου στον εντοπισμό των κινδύνων είναι σημαντική στο σημείο αυτό.
Το αίσθημα άγχους, η έλλειψη κινήτρων και η αβεβαιότητα που μπορεί να νιώσει ο εργαζόμενος είναι απολύτως φυσιολογικά και μπορούν να περιοριστούν.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη φροντίδα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων όσο και στη διατήρηση της παραγωγικότητας κατά την τηλεργασία.

1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Χωρίς μετακινήσεις και σταθερά ωράρια, τα όρια μεταξύ της δουλειάς και προσωπικού χρόνου μπορεί να γίνουν ασαφή και να δημιουργήσουν άγχος. Δημιουργήστε μια ρουτίνα, τόσο για τον προσωπικό σας χρόνο όσο και για την εργασία. Ακολουθήστε τις συνήθειες σας σε ότι αφορά τον ύπνο και την εργασία και μείνετε συνεπείς. Σηκωθείτε την ίδια ώρα, φάτε πρωινό και ντυθείτε. Δοκιμάστε να αξιοποιήσετε τον χρόνο που θα αφιερώνατε στη μετακίνησή σας στην άσκηση, στο διάβασμα ή ακούγοντας μουσική, πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε.

Το πιο σημαντικό είναι όταν ολοκληρώνετε το ωράριο εργασίας σας να σταματήσετε να εργάζεστε και να επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ζωή.

2. Δημιουργήστε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον

Βρείτε ένα χώρο ήσυχο, μακριά από περισπασμούς όπως η τηλεόραση ή η κουζίνα. Πάρτε όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε τη δουλειά – φορτιστές, στυλό, χαρτί και οτιδήποτε άλλο – και κλείστε την πόρτα εάν είναι εφικτό. Ακόμη και σε έναν μικρό ή κοινόχρηστο χώρο, προσπαθήστε να ορίσετε μια περιοχή για εργασία. Καθίσετε σε γραφείο ή τραπέζι και ρυθμίστε σωστά τη θέση εργασίας σας για να αποφύγετε μυοσκελετικούς πόνους.

3. Κάντε διαλείμματα

Ο χρόνος για διαλείμματα είναι σημαντικός για τη διαχείριση του άγχους.

• Κάντε πολλά σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις 5 με 10 λεπτά διαλειμμάτων κάθε ώρα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην παραγωγικότητά σας.
• Κάντε ένα μεσημεριανό διάλειμμα μακριά από την οθόνη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο.
• Ορίστε μια ώρα για δραστηριότητες έξω στον καθαρό αέρα.

4. Κρατήστε τις επαφές σας

Εντός και εκτός εργασίας, η ανθρώπινη επαφή παίζει το δικό της σημαντικό ρόλο στη ψυχική μας υγεία. Και ενώ η εργασία από το σπίτι έχει τα οφέλη της, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα απομόνωσης.
Προγραμματίστε βιντεοκλήσεις και σηκώστε το τηλέφωνο αντί να στείλετε email. Εάν δυσκολεύεστε να εργαστείτε στο σπίτι, μιλήστε με τους συναδέλφους ή τον διευθυντή σας για αυτό. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας.

5. Βάλτε όρια

Ο καθορισμός ορίων με τα άτομα στο σπίτι είναι σημαντικός. Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, αλλά μπορεί και να γίνει δύσκολο εάν υπάρχουν περισπασμοί όπως τα παιδιά. Κάντε μια συζήτηση για τις ανάγκες σας, ειδικά με την οικογένεια. Υπενθυμίστε τους ότι έχετε δουλειά και χρειάζεστε τον δικό σας χώρο και χρόνο.

Ομοίως, βάλτε όρια και στην εργασία.
Είναι εύκολο να μείνετε όλη μέρα στον υπολογιστή όταν το σπίτι σας είναι το γραφείο, αλλά προσπαθήστε να κλείσετε τα πάντα όταν τελειώσει η εργάσιμη ημέρα και να απολαύσετε τον προσωπικό σας χρόνο.