Πως να αποτρεψετε τους κινδυνους πυρκαγιας στο χωρο εργασιας

blog header image

Η προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων - εγκαταστάσεων έναντι κινδύνων πυρκαγιάς πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο ιδιοκτήτης – εκμεταλλευτής, εργοδότης ή άλλος κατά νόμο υπεύθυνος της επιχείρησης – εγκατάστασης έχει την ευθύνη για την πρόληψη, την καταστολή και την ειδοποίηση για την έγκαιρη εκκένωση των χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας όλο το προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο, με ευθύνη των υπευθύνων της επιχείρησης, στα εξής θέματα:

α. Πρόληψη πυρκαγιάς και συναφών κινδύνων.

β. Τεχνική αντιμετώπισης πυρκαγιών και χρήση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει η επιχείρηση−εγκατάσταση.

γ. Έγκαιρη και επαρκής σήμανση συναγερμού.

δ. Εκκένωση χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Σε αυτό το άρθρο, παρέχεται σύνοψη των πιο συνηθισμένων κινδύνων στις επιχειρήσεις – εγκαταστάσεις. Για πιο εμπεριστατωμένη καθοδήγηση – ή για μια πλήρη αξιολόγηση κινδύνου πυρκαγιάς – επικοινωνήστε με έναν από τους ειδικούς μας εδώ

 

Ενδεικτικά προληπτικά μέτρα έναντι πυρκαγιάς στις επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις:

1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

2. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.

3. Μόνιμη ανάρτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων, για απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους επικίνδυνων υλικών και για απαγόρευση χρήσης νερού σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στους χώρους όπου δεν ενδείκνυται η χρήση νερού ως κατασβεστικού μέσου.

4. Ειδική σήμανση στους χώρους των ανελκυστήρων για τη μη χρήση τους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

5. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν.

6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λπ. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη, για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.

7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για τη διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σε αυτά.

8. Απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από θέσεις όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.

9. Τακτικός καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λπ. και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.

10. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.

11. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των συσκευών και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.

12. Θέση εκτός λειτουργίας του εξοπλισμού κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.

13. Επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.

14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.

15. Λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι εκρήξιμων ατμοσφαιρών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, εφόσον υφίσταται κίνδυνος έκρηξης λόγω της φύσης των παραγόμενων προϊόντων, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς (όπως παραγωγή ζάχαρης, κακάο, αλεύρων κ.λπ.)

16. Λήψη όλων των μέτρων κατά τον χειρισμό και αποθήκευση των υλικών, σύμφωνα με τα δεδομένα ασφαλείας τους.

17. Αποψίλωση των υπαίθριων χώρων αποθήκευσης υλικών και προϊόντων από ξηρά χόρτα και απομάκρυνση αυτών.

18. Κατάλληλη περίφραξη με μαντρότοιχο ή πλέγμα, συνολικού ύψους τουλάχιστον δύο (2) μέτρων για υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους αποθήκευσης.

19. Αποθήκευση των υλικών σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους σε απόσταση τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από τα γειτνιάζοντα κτίρια ή/ και τα όρια του οικοπέδου.

20. Τοποθέτηση ειδικών συρμάτινων πλεγμάτων για προστασία των ανοιγμάτων των υπόγειων χώρων.

21. Τοποθέτηση λεκάνης ασφαλείας επαρκούς χωρητικότητας σε δεξαμενές εύφλεκτων υγρών για συγκέντρωση τυχόν διαρροών.

22. Απελευθέρωση των διαδρόμων, κλιμάκων, οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου από χωρίσματα, υλικά και γενικά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να μειώσουν το πλάτος αυτών ή να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία σε περίπτωση κινδύνου.

23. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση προληπτικού μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

 

Ειδικότερα:

Συσσώρευση σκόνης

Η σκόνη δεν θεωρείται συνήθως ως επικίνδυνη ουσία, και έτσι συχνά αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ενόχληση παρά ως κίνδυνος. Ωστόσο, η εύφλεκτη σκόνη μπορεί εύκολα να πάρει φωτιά και να εκραγεί εάν εκτεθεί σε θερμότητα, στατικό ηλεκτρισμό, τριβή ή γυμνή φλόγα.

 

Η διασφάλιση ενός τακτικού προγράμματος καθαρισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνει χώρα τακτικός καθαρισμός για τη μείωση της συσσώρευσης σκόνης στους χώρους εργασίας και γύρω από τις πρίζες ή άλλες πηγές ρεύματος και θέρμανσης. Ο αποτελεσματικός κλιματισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σκόνης γύρω από τις θέσεις εργασίας.

 

Εύφλεκτα υγρά και ατμοί

Τα καθημερινά χημικά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας – ειδικά σε αυτούς που διαθέτουν επαγγελματικά πλυντήρια και κουζίνες. Άλλα πράγματα όπως η βενζίνη αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο σε μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες και εργοστάσια όπου το απόθεμα μπορεί να διατηρηθεί σε μεγάλους όγκους.

 

Εκρήξεις και πυρκαγιές που εξαπλώνονται γρήγορα μπορεί να προκληθούν και να επιταχυνθούν από διαρροές και απρόσεκτη αποθήκευση, γι' αυτό τα δοχεία πρέπει να είναι σωστά σφραγισμένα και να φυλάσσονται μακριά από πιθανές πηγές ανάφλεξης. Εάν κάτι ανατραπεί ή χυθεί, πρέπει να καθαριστεί αμέσως χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Αποκλεισμένες εξόδους πυρκαγιάς

Είναι ζωτικής σημασίας η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις εξόδους κινδύνου. Γενικά συνηθίζεται να εγκαταλείπεται εξοπλισμός, συσκευασίες και λοιπά προσωπικά αντικείμενα μπροστά σε πόρτες και διαδρόμους, τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ομαλή εκκένωση των χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Είναι εύκολο να διασφαλιστεί η απελευθέρωση της περιοχής γύρω από κάθε έξοδο κινδύνου, μέσα και έξω. Μια εβδομαδιαία υπενθύμιση στο ημερολόγιο, οι υπενθυμίσεις στον πίνακα ανακοινώσεων και τα τακτικά email σε όλους τους υπαλλήλους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία συλλογικής νοοτροπίας για διατήρηση της καθαριότητας, η οποία τελικά θα επιτρέψει στους εργαζομένους να διαφύγουν εύκολα σε περίπτωση πυρκαγιάς, (ή άλλης έκτακτης ανάγκης).

 

Ανοιχτές ή κατεστραμμένες πυροσβεστικές πόρτες

Οι εσωτερικές πυράντοχες θύρες οι οποίες προβλέπονται στα όρια πυροδιαμερισμάτων, συχνά παραμένουν σε ανοικτή θέση είτε από τους χρήστες του χώρου, είτε λόγω βλάβης.

Επομένως, η εκπαίδευση των εργαζομένων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διατήρηση κεκλεισμένων των πυράντοχων θυρών, ενώ σε περίπτωση βλάβης, θα πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή ειδικού για επισκευή.

 

Εξοπλισμός και μηχανήματα παραγωγής θερμότητας

Ο ελαττωματικός ηλεκτρικός εξοπλισμός (καλωδίωση ή βύσματα), είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για την έναρξη πυρκαγιάς στο χώρο εργασίας.

Τα υπερφορτωμένα πολύμπριζα είναι ένας κοινός κίνδυνος πυρκαγιάς, αλλά ένας από τους πιο εύκολους να αποφευχθούν, καθώς εάν πάρα πολλές ηλεκτρικές συσκευές είναι συνδεδεμένες σε μια πρίζα ή ένα καλώδιο επέκτασης, η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μια πυρκαγιά – η οποία μπορεί σύντομα να ξεφύγει από τον έλεγχο με πολλές πρίζες που συνήθως τοποθετούνται κάτω ή κοντά σε γραφεία που αποθηκεύουν πολύ χαρτί.

 

Μη δοκιμασμένοι συναγερμοί πυρκαγιάς

Οι συναγερμοί αναγγελίας πυρκαγιάς βοηθούν στη διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων και των χώρων σας μόνο εάν είναι σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας.

 

Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού πυρκαγιάς είναι εξαιρετική, αλλά δεν ωφελεί καθόλου εάν δεν λειτουργούν ή οι μπαταρίες έχουν τελειώσει. Η ύπαρξη ενός χρονοδιαγράμματος συντήρησης και σύμβασης για το σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς σας θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

 

Ανεπαρκείς κανόνες για το κάπνισμα

Πολλές φωτιές προκαλούνται από τσιγάρα που δεν έχουν σβήσει σωστά. Εάν επιτρέπεται το κάπνισμα στις εγκαταστάσεις σας, βεβαιωθείτε ότι οι χώροι καπνίσματος βρίσκονται μακριά από χώρους όπου ενδέχεται να αποθηκεύονται εύφλεκτα ή αναφλέξιμα υλικά.

 

Η Καρανάσιος, Βαρσάμη και Συνεργάτες αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας, για τις επιχειρήσεις που είναι νομικά υποχρεωμένες να κατέχουν το πιστοποιητικό. Παρόλα αυτά, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τα μέτρα και μέσα, όπως αυτά ορίζονται από την εκάστοτε νομοθεσία.

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι μηχανικοί της ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ - ΒΑΡΣΑΜΗ & Συνεργάτες  είναι πάντα στην διάθεση σας για να σας ενημερώσουν και να σας εξυπηρετήσουν για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει.

Αναζητείστε τον δικό σας σύμβουλο εδώ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γιαννιτσών 90, 54627 Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 555151, 555707

ΑΘΗΝΑ

Παπανικολή 40, 15232 Χαλάνδρι

Τ: 2106854024

www.karanasios.com