Ο Ρόλος των Μέσων Ατομικής Προστασίας στην Πρόληψη Εργατικών Ατυχημάτων

blog header image

Ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος φέρει ή φοράει κατά την εκπόνηση των εργασιών του, με στόχο την προστασία του από έναν ή περισσότερους κινδύνους για την διασφάλιση της υγείας του, όπως και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.


Η χρήση των ΜΑΠ πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση για την προστασία των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα και να χρησιμοποιείται μόνο εφόσον οι κίνδυνοι δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε να περιοριστούν επαρκώς με τεχνικά μέτρα ή μέσα συλλογικής προστασίας ή με μέτρα προστασίας ή διαδικασίες οργάνωσης της επιχείρησης.


Η χρήση κάθε μέσου προστασίας είναι εξειδικευμένη και κατάλληλη για σχετικούς κινδύνους, χωρίς το ίδιο να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον και να είναι κατάλληλο για τον χρήστη. Επίσης, πρέπει να έχει επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψιν τις εργονομικές ανάγκες και τις ανάγκες προστασία της υγείας των εργαζομένων.

 

Είδη Μέσων Ατομικής Προστασίας

Προστασία Κεφαλής - Στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο τραυματισμού του κεφαλιού τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας πρέπει να εφοδιάζονται µε κατάλληλο κράνος ασφαλείας. Ο κίνδυνος αυτός µπορεί να προέλθει από πτώση των ίδιων των εργαζομένων, πτώση ή εκτίναξη αντικειμένων, πρόσκρουση σε αντικείμενο, µηχάνηµα ή στοιχείο της κατασκευής. Στις περιπτώσεις κινδύνου ατυχήµατος από ηλεκτροπληξία οι εργαζόµενοι πρέπει να εφοδιάζονται µε προστατευτικά κράνη από µονωτικό υλικό.

Προστασία Κορμού
Όταν κατά την διάρκεια της εργασίας υπάρχει κίνδυνος να λερωθούν ή να καταστραφούν τα ρούχα των εργαζομένων, πρέπει να εφοδιάζονται με κατάλληλα ενδύματα εργασίας, όπως αδιάβροχα, μπουφάν, ενδύματα που αναφλέγονται δύσκολα, προστατευτικά ενδύματα από εκρηκτικά, δερμάτινες ποδιές, γιλέκα, σακάκια και ποδιές προστασίας από μηχανικές και χημικές προσβολές, καθώς και ζώνες συγκράτησης κορμού.

Προστασία ματιών και προσώπου
Οι εργαζόμενοι πρέπει να εφοδιάζονται με την κατάλληλη προσωπίδα, οθόνη, κατάλληλα γυαλιά ή όποιο άλλο μέσο θα τους προστατεύσεις από εκτινασσόμενα σωματίδια, επικίνδυνες ουσίες ή ακτινοβολίες.

Προστασία ακοής
Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατεύονται από τους κινδύνους που προέρχονται ή μπορεί να προέλθουν κατά την εργασία όταν εκτίθενται σε θόρυβο. Για αυτό πρέπει να τους χορηγούνται ωτοασπίδες, ωτοβύσματα, ωτοπώματα.

Προστασία αναπνευστικών οδών
Τα μέσα ατομικής προστασίας για την αναπνοή διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

  • Αναπνευστήρες με φίλτρο για τον καθαρισμό του εισπνεόμενου αέρα του άμεσου περιβάλλοντος από τα αιωρούμενα τοξικά αέρια ή τη σκόνη.
  • Αυτοδύναμες αναπνευστικές συσκευές
  • Αναπνευστικές συσκευές με συνεχή παροχή καθαρού αέρα, μέσω σωλήνα από το εξωτερικό περιβάλλον εκτός του μολυσμένου χώρου εργασίας.

Προστασία χεριών και βραχιόνων
Οι εργαζόμενοι πρέπει να εφοδιάζονται με τα κατάλληλα γάντια και όταν χρειάζεται με καλύμματα των βραχιόνων τους ή να τους χορηγούνται ειδικές προστατευτικές κρέμες ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους από:

  • Ουσίες θερµές, τοξικές, ερεθιστικές ή διαβρωτικές
  • Εκτινάξεις διάπυρων ή αιχµηρών σωµατιδίων
  • Κίνδυνο ηλεκτροπληξίας
  • Αντικείµενα, εργαλεία ή µηχανήµατα υψηλής θερµοκρασίας ή µε επιφάνειες και ακµές αιχµηρές ή κοφτερές
  • Μηχανήµατα ή εργαλεία που είναι δυνατόν µα άλλο τρόπο να τραυµατίσουν τα χέρια (π.χ. µε συνεχή τριβή, πρόσκρουση ή δονήσεις όπως κατά των διατρητικών αεροσφυρών)

Προστασία Ποδιών
Οι επικινδυνότητα τραυματισμού ποδιών μπορεί να προέλθει από τη πτώση αντικειμένων, πρόσκρουση ή σύνθλιψη, από ουσίες ή αιχμηρά αντικείμενα ή ακόμα και από ολισθηρές επιφάνειες. Για αυτόν τον λόγο, ανάλογα με το είδος της εργασίας χορηγούνται στους εργαζομένους κατάλληλα προστατευτικά υποδήματα ή μπότες.

Προστασία από πτώσεις
Οι εργαζόµενοι σε θέσεις εργασίας µε σηµαντική υψοµετρική διαφορά από τον περιβάλλοντα χώρο, που δεν είναι δυνατό να προστατευθούν από τον κίνδυνο πτώσης µε τεχνικά ή µε άλλα µέτρα συλλογικής προστασίας, πρέπει να εφοδιάζονται µε ατοµικές ζώνες και σχοινιά ασφαλείας.


Υποχρεώσεις Εργοδοτών

Η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζομένους γίνεται χωρίς επιβάρυνση των ίδιων, και προορίζεται για προσωπική χρήση. Ο εργοδότης οφείλει να μεριμνά και να παρέχει τις κατάλληλες διευκολύνσεις και τα μέσα για την καλή λειτουργία των ΜΑΠ και την ικανοποιητική κατάστασή τους, όσον αφορά στην αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, με τις αναγκαίες συντηρήσεις, επισκευές και καθαρισμούς και με την άμεση αντικατάστασή τους όταν παρουσιάζουν προχωρημένη φθορά ή έχει λήξει ο επιτρεπόμενος χρόνος χρήσης τους. Επίσης φροντίζει για τη φύλαξή τους σε ειδικές θέσεις ή χώρους με καλές συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής. Μέσα στην επιχείρηση ή/και την εγκατάσταση, πρέπει, για κάθε μέσο ατομικής προστασίας, να παρέχονται και να είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες που απαιτούνται. Ο εργοδότης ενημερώνει εκ των προτέρων τους εργαζόμενους σχετικά με τους κινδύνους από τους οποίους τους προστατεύει ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας και εξασφαλίζει την εκπαίδευση, καθώς και την οργάνωση, ενδεχομένων, ασκήσεων για τη χρήση του.


Ο εργοδότης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι υπεύθυνος για τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και για την επίβλεψη της τήρησης αυτών των μέτρων. Είναι σημαντικό, όταν δίνονται κάποιες οδηγίες για την εκτέλεση μιας εργασίας, να δίνονται συγχρόνως και οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνει η εργασία αυτή με ασφάλεια. Ανεξαρτήτως των γραπτών οδηγιών που συνήθως υπάρχουν σε μία επιχείρηση, για τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας, πρέπει να γίνεται επίβλεψη και έλεγχος της εξασφάλισης της εφαρμογής των μέτρων ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και να ακολουθούν οι εργαζόμενοι τις οδηγίες ασφαλούς εργασίας.

--
Το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών μας ανά την Ελλάδα υποστηρίζει τους πελάτες μας σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών, την εξειδικευμένη τεχνική γνώση και τη βαθιά κατανόηση της τεχνικής νομοθεσίας, προτύπων και κανονισμών.
Αναζητείστε το δικό σας Σύμβουλο εδώ