ΕΥΡΩΠΗ 2021 || ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ VS ΑΝΔΡΕΣ

blog header image

Αν και διανύουμε τον 21ο αιώνα, τα σημάδια διάκρισης των φύλων τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι ακόμα έκδηλα. Στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Εργασιακό Περιβάλλον των ανδρών και των γυναικών διαφέρει, όπως επίσης διαφέρουν οι μορφές των απαιτήσεων και των πιέσεων ακόμη και στον ίδιο κλάδο απασχόλησης.

·       Οι γυναίκες και οι άνδρες ασκούν διαφορετικά καθήκοντα, ακόμη και όταν απασχολούνται στην ίδια θέση εργασίας. 
·       Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν στα ανώτερα κλιμάκια.
·       Οι γυναίκες κυριαρχούν στις θέσεις μερικής απασχόλησης. 
·       Περισσότερες γυναίκες καταλαμβάνουν επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλό μισθό και το γεγονός αυτό επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται.
·       Οι γυναίκες τείνουν να απασχολούνται στο ίδιο επάγγελμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άνδρες και συνεπώς εκτίθενται στους κινδύνους περισσότερο.
·       Η διαβούλευση και η συμμετοχή των εργαζομένων είναι σημαντικοί παράγοντες επιτυχούς πρόληψης κινδύνων. Όμως οι γυναίκες συνήθως απασχολούνται σε κλάδους όπου η εκπροσώπηση των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι μικρότερη και συμμετέχουν λιγότερο σε κάθε επίπεδο λήψης των αποφάσεων.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να εκτελούν χωρίς αμοιβή τις οικιακές τους εργασίες και να φροντίζουν τα παιδιά, ακόμη και με πλήρη απασχόληση. Οι εργασίες αυτές αυξάνουν την καθημερινή εργασία και αποτελούν πρόσθετο φόρτο, ιδιαίτερα εάν η οικογενειακή ζωή δεν συμβαδίζει με τους ρυθμούς της εργασίας.
 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα διαφορών μεταξύ των φύλων αναφορικά με τους Κινδύνους και την Υγεία

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Ατυχήμα
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Άνδρες
Παρατηρήσεις: Μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Παθήσεις Άνω Άκρων
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σε εξαιρετικά επαναλαμβανόμενη εργασία που εκτελούν γυναίκες όπως «ελαφριά» συναρμολόγηση αλλά και καταχώρηση δεδομένων / πληκτρολόγηση, όπου ο έλεγχος του τρόπου εκτέλεσης της εργασίας είναι περιορισμένος.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Ανύψωση Φορτίων
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Άνδρες
Παρατηρήσεις: Αν και τα αποτελέσματα ερευνών αναδεικνύουν τους άνδρες,  ωστόσο οι γυναίκες που εκτελούν εργασίες καθαρισμού, εστίασης και φροντίδας υποφέρουν από τραυματισμούς που οφείλονται σε ανύψωση και διακίνηση φορτίων. 

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Άγχος
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Το ποσοστό είναι υψηλό και για τα δύο φύλα. Ωστόσο, στους παράγοντες έντασης που αφορούν ειδικά τις γυναίκες περιλαμβάνονται η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, η εργασία με μικρή κοινωνική αναγνώριση και περιορισμένο έλεγχο, η εργασία που απαιτεί συναισθηματική ένταση και ο διπλός φόρτος αμειβόμενης εργασίας και μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Βία Προερχόμενη από Κοινό
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Οι γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαφή με το κοινό.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Θόρυβος / Απώλεια Ακοής
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Άνδρες
Παρατηρήσεις: Αν και τα αποτελέσματα ερευνών αναδεικνύουν τους άνδρες,  ωστόσο οι γυναίκες που απασχολούνται στον τομέα παραγωγής, σε επιχειρήσεις με δραστηριότητα τη μεταποίηση αλλά και την επεξεργασία / συσκευασία τροφίμων ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κινδύνους.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Καρκίνος που Συνδέεται με την Εργασία
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Άνδρες
Παρατηρήσεις: Μεγάλο ποσοστό παρατηρείται και στις γυναίκες που απασχολούνται σε ορισμένους κλάδους κατασκευών.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Άσθμα και Αλλεργίες
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Π.χ από προϊόντα καθαρισμού, αποστείρωσης και από την σκόνη την οποία περιέχουν τα προστατευτικά γάντια από λάτεξ που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης καθώς και από τη σκόνη στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης.

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Δερματικές Παθήσεις
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Π.χ οφείλονται στην εργασία με υγρά χέρια σε επιχειρήσεις με δραστηριότητα την εστίαση ή από την επαφή προϊόντων καθαρισμού ή χημικών προϊόντων κομμωτικής με το δέρμα. 

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Λοιμώδη Νοσήματα
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: ΓυναίκεςΠαρατηρήσεις: Π.χ σε εργασίες υγειονομικής περίθαλψης ή κατά την εργασία με παιδιά

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Ακατάλληλος Προστατευτικός Εξοπλισμός και Εξοπλισμός Εργασίας
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: Γυναίκες
Παρατηρήσεις: Πολλές στολές και εξοπλισμός εργασίας έχουν σχεδιαστεί για τον «μέσο» άνδρα γεγονός το οποίο δημιουργεί προβλήματα για πολλές γυναίκες και «μη αντιπροσωπευτικούς» άνδρες. 

·       Κίνδυνος/ Συνέπειες για την Υγεία: Αναπαραγωγική Υγεία
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: και τα δύο φύλα
Παρατηρήσεις: Έχουν παραμεληθεί μεταξύ άλλων τομείς όπως η γονιμότητα, οι διαταραχές εμμηνορρυσίας, εμμηνόπαυση και η αναπαραγωγική Υγεία ανδρών.  

·       Κίνδυνος / Συνέπειες για την Υγεία: Ακατάλληλο Ωράριο Εργασίας
Μεγαλύτερη Έκθεση στους Κινδύνους / Μεγαλύτερη Συχνότητα: και τα δύο φύλα
Παρατηρήσεις: Οι άνδρες είναι πιθανότερο να εκτελούν περισσότερες ώρες αμειβόμενης εργασίας. Οι γυναίκες εργάζονται περισσότερες ώρες στο σπίτι δίχως αμοιβή. Εξίσου και τα δύο φύλα χρειάζονται μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων εντός και εκτός του χώρου εργασίας έχουν αντίκτυπο στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία των γυναικών. Η πρόληψη των ασθενειών και η προώθηση της ευεξίας στον Εργασιακό Χώρο συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας και των δύο φύλων. 

#STAY_ALERT_DON’T_GET HURT