Εργατικά ατυχήματα: Ποια είναι τα σύνηθες αίτια και πως θα αποφευχθούν

blog header image

Η πλειονότητα των εργατικών ατυχημάτων οφείλονται στις άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, στην ανασφάλιστη εργασία αλλά και στην χρήση ανειδίκευτου, “φθηνού” και ανεκπαίδευτου προσωπικού το οποίο δεν έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και εμπειρία για την συγκεκριμένη δουλειά που καλείται να κάνει. Η πηγή όλων των παραπάνω είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην εργασιακή ασφάλεια αλλά και στην ανάγκη των πολιτών για εργασία με αποτέλεσμα τον συμβιβασμό τους με δραματικές συνθήκες εργασίας. Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, κυρίως τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.

Οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων είναι ο κατασκευαστικός, ο πρωτογενής και η βιομηχανία. Παρότι είναι ευρέως γνωστό ότι στους παραπάνω κλάδους η επικινδυνότητα είναι αυξημένη, δεν υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση, καθοδήγηση και παρακίνηση από την διοίκηση για την ασφαλή διεκπεραίωση των καθηκόντων των εργαζομένων. Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, μέλος Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σημειώνει πως «Τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα συμβαίνουν εκεί που δεν υπάρχουν οργανωμένα σωματεία, κι έτσι δεν γίνεται να υπάρξει ένας διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Αν δεν ακούσεις από τους υπαλλήλους που εντοπίζονται προβλήματα, δεν γίνεται και να επιλυθούν».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) που δημοσιεύτηκε το 2021, τα εργατικά ατυχήματα το 2019 (3.544 άνδρες, 1.563 γυναίκες) ανήλθαν στα 5.107, με την πλειοψηφία να εντοπίζεται στις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 40-44 και επί το πλείστων ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες. Σημειώνεται επίσης πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην καταμέτρηση των εργατικών ατυχημάτων καθώς «Αν δεν υπάρξει θάνατος την στιγμή του περιστατικού, δεν μπορούμε να ξέρουμε αργότερα, εάν καταλήξει, που μπορεί να το αποδώσουν, κι αν το καταγραφεί εν τέλει ως εργατικό ατύχημα».

 

Πώς μπορούν να μειωθούν τα εργασιακά ατυχήματα.

Πρώτο και κύριο, είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε επιχείρηση να διεκπεραιώνει μια μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας για την υποστήριξη των μέτρων που λαμβάνονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, προσλαμβάνοντας έναν Τεχνικό Ασφαλείας. Οι συμβουλές και η επίβλεψη του Τεχνικού Ασφαλείας αποτελούν μια καλή βάση για εδραίωση μιας ασφαλής κουλτούρας εργασίας στην εργασία. Είναι εξίσου σημαντικό να διαθέσουμε στους εργαζόμενους τη Μελέτης Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου προς ανάγνωση και ενημέρωση.


Μια τέτοια κουλτούρα στην εργασία συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία του ασφαλούς περιβάλλοντος από την διοίκηση αλλά και την τήρηση των κανόνων από τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα είναι σημαντική η αναφορά μη ασφαλών περιοχών ή πρακτικών καθώς και η χρήση εγκεκριμένου εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ασφάλεια και η καθαριότητα του περιβάλλοντος και του χώρου εργασίας, κάτι το οποίο πολλές φορές παραμελείται. Για αυτό η διοίκηση οφείλει να ακολουθήσει τις προφορικές ή γραπτές υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας.


Ειδικότερα, σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα είναι σημαντικό να ακολουθούνται πρακτικές ασφαλούς εργασίας, όπως σε περιπτώσεις ανύψωσης του ίδιου του ατόμου ή φορτίων. Για αυτό είναι σημαντική η σωστή χρήση του Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού (ΜΑΠ) που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Παραδείγματα ΜΑΠ περιλαμβάνουν εξοπλισμό όπως ωτοασπίδες, σκληρά καπέλα, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, αναπνευστήρες καθαρισμού αέρα και παπούτσια ασφαλείας.


Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπαίδευση ασφαλείας του προσωπικού για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Ο κάθε εργαζόμενος είναι προσωπικά υπεύθυνος για την ανάληψη ενεργούς δράσης με σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας ή την επικοινωνία του αντίθετου στους εργοδότες του. Πλέον, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν αρκετά από τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχονται σε αυτούς αλλά πρώτα πρέπει να αλλάξει η αντίληψη τους για την εκπαίδευση και να μετατραπεί από υποχρέωση σε επένδυση.


Θέσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια! Παρακίνησε το προσωπικό της εταιρίας σου να διεκπεραιώνει τα καθήκοντα του επιλέγοντας τον ασφαλή τρόπο. Καλλιέργησε ένα πρότυπο και μια κουλτούρα ασφαλείας.

--
Το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών μας ανά την Ελλάδα υποστηρίζει τους πελάτες μας σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών, την εξειδικευμένη τεχνική γνώση και τη βαθιά κατανόηση της τεχνικής νομοθεσίας, προτύπων και κανονισμών.
Αναζητείστε το δικό σας Σύμβουλο εδώ