Εργατικά ατυχήματα: Η αύξηση, τα αίτια και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

blog header image

Τα εργατικά δυστυχήματα έχουν αυξηθεί, με 51 εργαζομένους να έχουν χάσει τη ζωή τους το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων. Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια το 2020 τα εργατικά δυστυχήματα ανήλθαν στα 41, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2019 καταγράφηκαν 51 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Παρόλο που η σημασία των εργατικών δυστυχημάτων είναι πιο μεγάλη, αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει μια πληθώρα εργατικών ατυχημάτων που μπορεί να μην οδηγούν στο θάνατο εργάτες ωστόσο οδηγούν σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2020 το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων ανήλθε στα 3.963 με τα 2.824 από αυτά να είναι ατυχήματα που συνέβησαν σε άνδρες και τα 1.139 σε γυναίκες.

Δυστυχώς η αυξητική τάση στα εργατικά ατυχήματα παρατηρείται και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, δείγμα άλλωστε της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων παγκοσμίως και μάλιστα σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας σε όλο τον κόσμο, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας. Ο αριθμός αυτός αναλύεται σε 6.000 εργαζόμενους που χάνουν τη ζωή τους σε ημερήσια βάση.


Τα βασικά αίτια

Λόγω του όγκου των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν την επικινδυνότητα που επικρατεί ως μια εργασιακή «κανονικότητα». Η στατιστική αποτύπωση των ατυχημάτων, βοηθάει στην επαγρύπνηση των συνανθρώπων μας για τη λήψη και τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Τα παραπάνω άλλωστε επισημαίνουν συνδικάτα και πολιτικές δυνάμεις ως αιτίες των εργατικών ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, την τραγική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αποδιάρθρωση και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του ΣΕΠΕ, την ανυπαρξία ελέγχων για την τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της ζωής στην εργασία, την καταπόνηση από την υπερεργασία και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων εξαιτίας της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, την αποδυνάμωση των εργατικών συνδικάτων κλπ.

Η βασικότερη όμως αιτία είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία και η αποφυγή λήψεως μέτρων ασφαλείας ή τήρησης των κανονισμών με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις νομικές υποχρεώσεις των εργοδοτών.

 

Υποχρεώσεις Εργοδότη

Σύμφωνα με τον Ν.3850/2010 , άρθρο 43ο εργοδότης οφείλει:

α) Να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24 ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα και εφόσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος.
β) Να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος και να το θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων συμβάντων, καταχωρούνται στο ειδικό βιβλίο των άρθρων 14 και 17.
γ) Να τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων που είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργάσιμων ημερών.

 

Η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, αποτελεί μια συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας από την επιχείρηση με σκοπό:

α) να εντοπισθούν οι πηγές του επαγγελματικού κινδύνου, δηλαδή τι θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων,
β) να διαπιστωθεί κατά πόσο και με τι μέτρα μπορούν οι πηγές κινδύνων να εξαλειφθούν ή οι κίνδυνοι αυτοί να αποφευχθούν, και αν αυτό δεν είναι δυνατόν,
γ) να καταγραφούν τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται και να προταθούν αυτά που πρέπει συμπληρωματικά να ληφθούν για τον έλεγχο των κινδύνων και την προστασία των εργαζομένων.

Δικαιώματα Εργαζομένων ή συγγενικών προσώπων σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παροχές του εργαζόμενου σε περίπτωση ατυχήματος διαφέρουν ανάλογα με το εάν είναι ασφαλισμένος στο ΕΦΚΑ ή όχι.

--
Το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών μας ανά την Ελλάδα υποστηρίζει τους πελάτες μας σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με βασικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών, την εξειδικευμένη τεχνική γνώση και τη βαθιά κατανόηση της τεχνικής νομοθεσίας, προτύπων και κανονισμών.
Αναζητείστε το δικό σας Σύμβουλο εδώ