Δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών μελετών εντός προστατευόμενων περιοχών

blog header image

Η νέα απόφαση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών & Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, δίνει διευκρινίσεις αναφορικά με το δικαίωμα υπογραφής αρχιτεκτονικών μελετών εντός προστατευόμενων περιοχών.


Η σχετική απόφαση:
Με αφορμή ερωτήματα φορέων και υπηρεσιών σχετικά με το δικαίωμα υπογραφής των αρχιτεκτονικών μελετών εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκρινίζουμε προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων και για την ενιαία εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών καθορίζονται στο από 25.10.2018 π.δ. «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (Α΄ 187).


Από τον συνδυασμό των παρ. 1 και 2 γ του άρθρου 4 του εν λόγω π.δ, προκύπτει ότι εντός του εύρους των αρμοδιοτήτων του αρχιτέκτονα μηχανικού, ανήκει αποκλειστικά μεταξύ άλλων και η μελέτη, o σχεδιασμός, η σύνθεση, η κατασκευή, η αποτίμηση του δομημένου ή διαμορφωμένου περιβάλλοντος, η χωρική και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση μεμονωμένων κτηρίων και συνόλων, καθώς και η αποκατάσταση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Ειδικότερα, ο αρχιτέκτονας μηχανικός είναι ο μόνος αρμόδιος για την εκπόνηση και σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών αφ’ ενός σε κτίρια, κατασκευές ή έργα που ανεγείρονται ή εκτελούνται σε προστατευόμενα σύνολα, περιοχές προστασίας όπως σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και για κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια ή νεότερα μνημεία και αφ’ ετέρου διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων οικιστικών συνόλων όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς, κηρυγμένους διατηρητέους χώρους ή ιστορικά κέντρα πόλεων.


Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, καθώς συνιστούν τις στοιχειώδεις αρμοδιότητες των αρχιτεκτόνων μηχανικών και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν περαιτέρω αρμοδιότητά τους, στο πλαίσιο της διασφάλισης της προστασίας του τοπίου, της αισθητικής των κτιρίων, της επιτυχούς ένταξης και ενσωμάτωσης των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το πολιτιστικό περιβάλλον, όπου τούτο απαιτείται λόγω ιδιαιτερότητας περιοχής ή/και λόγω της φύσης των προς εκτέλεση εργασιών.


Άλλωστε, τόσο στον αρχαιολογικό νόμο ν.4858/2021 (ΦΕΚ Α΄220) όσο και στον ν.4495/17 (ΦΕΚ Α’ 167) αλλά και στο άρθρο 6 του ν. 4067/2012 ( ΦΕΚ Α΄ 79) προσδιορίζονται ή και εξειδικεύονται οι περιπτώσεις πολιτιστικών αγαθών, για την προστασία των οποίων οι αρχιτεκτονικές μελέτες πρέπει να εκπονούνται επίσης αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς.