Ένας πλήρης οδηγός για την διατήρηση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

blog header image

Λόγω των πολλαπλών και σοβαρών κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι κατά την εργασία τους σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, η ενημέρωση τους για την πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο εργασίας καθίσταται απαραίτητη.

Ένας ασφαλής χώρος εργασίας σημαίνει λιγότερα ατυχήματα και λιγότεροι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα εργασίας, τη μείωση απουσιών που οφείλονται σε ασθένειες και τέλος μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Για την επίτευξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε του κινδύνους που αναπτύσσονται σε τέτοια περιβάλλοντα. Οι ηλεκτρολογικοί συντηρητές είναι εκτεθειμένοι σε πιθανή πτώση αντικειμένων, σε εγκαύματα και τραυματισμούς, σε φωτιά, συμπιέσεις ή προσκρούσεις και σε επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται από ηλεκτρικές τάσεις και χαλασμένα καλώδια.

Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες να ακολουθούν και να προάγουν μια κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στον εργασιακό τους χώρο. Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι:

  • Λήψη και επίβλεψη της ορθής εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και σωματικής ακεραιότητας τόσο των εργαζομένων όσο και τρίτων που βρίσκονται στον χώρο.
  • Εφαρμογή όλων τεχνικών και υγειονομικών υποδείξεων των επιθεωρητών εργασίας.
  • Διευκόλυνση της μελέτης των επιθεωρητών εργασίας στην επιχείρηση.
  • Ενημέρωση των εργαζομένων για τους επαγγελματικούς κινδύνους που διατρέχει η εργασία τους.
  • Ενθάρρυνση στη συμμετοχή των εργαζομένων σε εκπαιδεύσεις που αφορούν θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Ενημέρωση των εργαζομένων για την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και για την εφαρμογή της στο δικό τους εργασιακό περιβάλλον.
  • Κατάρτιση προγράμματος προληπτικής δράσης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση.
  • Τήρηση και ενημέρωση του ειδικού βιβλίου ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος.

Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τον εαυτό τους, τηρώντας τους κανόνες, χρησιμοποιώντας τα μέσα ατομικής προστασίας και υιοθετώντας την κουλτούρα ασφάλειας και υγείας. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διατηρούν τις διατάξεις και τους μηχανισμούς ασφαλείας που έχει εγκαταστήσει η επιχείρηση. Τέλος, οφείλουν να παρακολουθούν τα σχετικά σεμινάρια και να ενημερώνουν τους υπευθύνους των εγκαταστάσεων σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου.

 

Μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών υπό τάση

Η πρόχειρη αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται στις ηλεκτρικές συσκευές, τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις είναι η κύρια αιτία για ατυχήματα, καθώς οι τάσεις του ρεύματος είναι επικίνδυνες και θανατηφόρες.
Συχνή πηγή τέτοιων κινδύνων αποτελούν τα καλώδια προέκτασης, όπου λόγω της κατεστραμμένης ή σπασμένης μόνωσης ή φις είναι πιο εύκολο να προκαλέσουν φωτιά ή ηλεκτροπληξία. Την ίδια επικινδυνότητα κατέχουν και οι αγείωτες συσκευές ή μηχανήματα ανεξάρτητα με το είδος ή το μέγεθος.


Μερικές συμβουλές για την προστασία των εργαζομένων:
1.Μην παρεμβαίνετε στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να παρέμβει είναι ο υπεύθυνος αδειούχος ηλεκτρολόγος και μόνο στις εγκαταστάσεις που επιτρέπει η άδεια του.

2.Μην χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές, μηχανές ή διακόπτες με βρεγμένα χέρια.

3.Ελέγξτε ότι ο κεντρικός ηλεκτρικός πίνακας από τον οποίο τροφοδοτούνται οι συσκευές - εξοπλισμός, διαθέτει αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαφυγής.

4.Φροντίστε για την άμεση αντικατάσταση κάθε φθαρμένου καλωδίου ηλεκτρικής συσκευής, σπασμένου διακόπτη ή πρίζας, καπακιού κουτιού διακλάδωσης εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης.

5.Για την διακοπή της ηλεκτρικής παροχής από κάποια συσκευή, φροντίστε να τραβήξετε το φις από την πρίζα και ΟΧΙ το καλώδιο. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσετε φθορές στην σύνδεση του με την συσκευή, πολύ επικίνδυνες για την σωματική σας ακεραιότητα.

6.Φροντίστε τα καλώδια και οι πρίζες των ηλεκτρικών συσκευών ή μηχανημάτων να είναι σε άριστη κατάσταση.

7.Φροντίστε να μην υπερφορτώνετε ποτέ μια πρίζα ή ένα κύκλωμα. Τα προηγούμενα ισχύουν και μάλιστα ακόμα περισσότερο, όταν γίνεται χρήση προέκτασης. Βεβαιωθείτε πως το καλώδιο της προέκτασης που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για την συσκευή που το προορίζετε.


Φροντίστε τη μόνωση των των ηλεκτρικών καλωδίων των μηχανημάτων, εργαλείων, συσκευών κλπ. Η φθορά τους απογυμνώνει τα καλώδια με συνέπεια την πρόκληση πυρκαγιών ή / και ηλεκτροπληξίας.

Για την προστασία της μόνωσης επιβάλλεται:
1.Τα καλώδια να είναι ελεύθερα και μακριά από υλικά που μπορούν να τα πληγώσουν ή να τα συμπιέσουν, όπως αιχμηρές γωνιές, ενδιάμεσα από πόρτες, γυαλιά, σίδερα κλπ.

2.Να μην τοποθετείτε μεγάλο βάρος πάνω στα καλώδια.

3.Να μην τρίβονται τα καλώδια στο άνοιγμα παραθύρων, θυρών και να μην ακουμπάνε σε θερμές επιφάνειες όπως καλοριφέρ, κλπ.

4.Να μην τραβιόνται οι πρίζες από τα καλώδια των συσκευών γιατί τότε φθείρονται με αποτέλεσμα, την καταστροφή τόσο της μόνωσης τους όσο και της σύνδεσής τους με τις πρίζες.

5.Σε περιπτώσεις εργασιών επισκευής και συντήρησης θα πρέπει να διακόπτεται η ηλεκτρική τάση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παρθούν οι ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Να κατέβει ο Γενικός διακόπτης.
  • Να γίνει προληπτικά αφαίρεση της γενικής ασφάλειας ή τις ασφάλειες όταν πρόκειται για τριφασικό ρεύμα και να φυλάσσονται από τον υπεύθυνο ηλεκτροτεχνίτη.
  • Να γίνει διαπίστωση αν πραγματικά η φάση έχει διακοπεί από τον Γενικό διακόπτη και την ασφάλεια, π.χ. υπάρχει περίπτωση αντί να περνά η φάση από τον διακόπτη και την ασφάλεια, να περνά ο ουδέτερος.
  • Να υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ».
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια, να χρησιμοποιείται το σύστημα κλειδώματος του πίνακα.

6.Κατά τη χρήση φορητών ηλεκτρικών συσκευών, κινητών προβολέων και μηχανημάτων που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα τάσης 220/380 Volt, θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

  • Τα καλώδια τροφοδοσίας να ακολουθούν διαδρομές μακριά από τις συνήθεις διακινήσεις προσωπικού, οχημάτων και υλικών, ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι.
  • Οι διαδρομές και οι θέσεις των καλωδίων τροφοδοσίας σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισημαίνονται επαρκώς. Στα σημεία στα οποία υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων συνθηκών, θα πρέπει να αποκλείεται η κυκλοφορία οχημάτων, μηχανημάτων κλπ.
  • Κατά την εγκατάσταση καλωδίων τροφοδοσίας επί δαπέδων, τα δάπεδα θα πρέπει να είναι ελεύθερα από αιχμηρά αντικείμενα – υλικά, λάδια – πετρελαιοειδή, αραιωτικά και άλλα, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν φθορά των καλωδίων.
  • Σε θέσεις που συνήθως διακινούνται οχήματα – μηχανήματα, τα διερχόμενα καλώδια τροφοδοσίας, θα πρέπει να εξασφαλίζονται επιπλέον με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών δαπέδων επικαλύψεών των.
  • Η όλη εγκατάσταση και τα καλώδια τροφοδοσίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν αγωγό γείωσης, έστω και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία, δεν απαιτούν γείωση.

7.Οι φορητές επεκτάσεις καλωδίων θα πρέπει να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και να έχουν ελαστικά φις.
8.Εφαρμογή όλων των απαιτούμενων προστατευτικών διατάξεων με βάση τα εγχειρίδια χρήσης του κατασκευαστή.
9.Για την εκτέλεση των υπό τάση εργασιών πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία με μονωτικές λαβές (DIN48699) και κατάλληλα ατομικά προστατευτικά εφόδια (κράνος, μονωτικά καλύμματα, μονωτικά γάντια, αντιστατικά υποδήματα, μονωτικά βάθρα, μονωτικά διαχωριστικά διαφράγματα).

 

Άμεσες ενέργειες σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας

Σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας, η επέμβασή σας θα πρέπει να είναι άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση.
1. Διακοπή τυχόν παρατεινομένης, λόγω μυϊκού σπασμού του θύματος, ηλεκτρικής επαφής. Η διακοπή αυτή, εάν δεν υπάρχει κοντινός διακόπτης, θα πρέπει να γίνει με την βοήθεια ενός μονωτικού σώματος, π.χ. στεγνού ξύλου, σχοινιού, δερμάτινης ζώνης κλπ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πατάτε σε στεγνό δάπεδο, μη αγώγιμο (στρωμένο με στεγνές εφημερίδες, υφάσματα, ξύλα), ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μόνωσή σας από την γη.
2. Εφ’ όσον το θύμα δεν αναπνέει, η άμεση και συνεχής εφαρμογή τεχνητής αναπνοής. Κάθε άσκοπη μεταφορά του είναι απαγορευμένη. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να ειδοποιηθεί γιατρός ή /και το 166.

-
Το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών μας ανά την Ελλάδα υποστηρίζει τους πελάτες μας σε θέματα Ασφάλειας στην Εργασία με βασικό γνώμονα για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών, την εξειδικευμένη τεχνική γνώση και τη βαθιά κατανόηση της τεχνικής νομοθεσίας, προτύπων και κανονισμών.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ