Το σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου

blog header image

Ένας όρος που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, αφορά τις περιπτώσεις εγκαταστάσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη λεγόμενη εσωτερική ρύπανση. Αυτό σημαίνει πως λόγω της ύπαρξης φυσικών, χημικών ή βιολογικών παραγόντων στον περιβάλλοντα χώρο, πάνω από τους μισούς παρευρισκόμενους παρουσιάζουν συμπτώματα τα οποία αποδίδονται στην παρουσία τους στο περιβάλλον αυτό. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά συμπτώματα στην περίπτωση αυτή;

Συμπτώματα του συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου

Κατά την παραμονή τους στο κτήριο, τα άτομα παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα όπως είναι: η ζαλάδα, ο βήχας, τα δερματολογικά εξανθήματα, η δύσπνοια, το φτέρνισμα, ο πονοκέφαλος, η ναυτία μέχρι και οι πεπτικές διαταραχές. Επόμενη είναι η ανάπτυξη παθολογικών εκδηλώσεων μετά από μακροχρόνια παρουσία σε ένα άρρωστο κτήριο. Για την ακρίβεια, μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις που παρουσιάζονται είναι:

Αλλεργίες

Ωτίτιδες

Ρινίτιδες

Πνευμονίες

Δερματίτιδες

Παθήσεις όπως αυτές στα νεφρά, το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες των συμπτωμάτων;

Η συνηθέστερη αιτία είναι οι χημικοί παράγοντες οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Φορμαλδεΰδη

Είναι μια ουσία η οποία βρίσκεται σε εσωτερικούς βιομηχανικούς χώρους και δημιουργείται κατά την κατασκευή μονωτικών υλικών, συνθετικών μοκετών, υφασμάτων επίπλωσης κ.α.

Μονοξείδιο του άνθρακα

Το χημικό αυτό στοιχείο εφόσον έρθει σε επαφή με την αιμοσφαιρίνη, εμποδίζει την κατανομή του οξυγόνου στα κύτταρα. Στους εσωτερικούς χώρου το συγκεκριμένο υλικό δημιουργείται από την καύση των τσιγάρων καθώς και την μαγειρικών συσκευών αερίου.

Αμίαντος

Είναι ένα υλικό το οποίο αναμιγνύεται με άλλα υλικά όπως το τσιμέντο και χρησιμοποιείται ω οικοδομικό υλικό. Μπορεί κανείς να το βρει και ως μονωτικό υλικό σε πλακάκια, τα ηλεκτρικά σίδερα καθώς και άλλα προϊόντα.

Παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι μια άλλη εξίσου σημαντική κατηγορία χημικών ουσιών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των εργαζομένων. Έρευνες έχουν δείξει πως ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 150 χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία και να προκαλέσουν από ήπιες πνευμονικές παθήσεις μέχρι και καρκίνο.

Φυσικοί παράγοντες

Στους φυσικούς παράγοντες περιλαμβάνεται το ραδόνιο, το οποίο αποτελεί στοιχείο των βράχων και του εδάφους. Στους εσωτερικούς χώρους απελευθερώνεται κυρίως από τα κατασκευαστικά υλικά αλλά και το νερό. Φαίνεται πως εντοπίζεται περισσότερο σε υπόγεια και αποθήκες, καθώ είναι χώροι όπου δεν αερίζονται καλά και είναι πιθανή η μεταφορά της ουσίας από το έδαφος.

Βιολογικοί παράγοντες

Στους βιολογικούς παράγοντες συγκαταλέγονται τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Συνήθως αυτά προέρχονται από το σύστημα κλιματισμού με πύργους ψύξης καθώς και από τους ανθρώπους και τα ζώα. 

Βήματα πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου

Βασικό βήμα στην πρόληψη των παραπάνω κινδύνων είναι ο εργασιακός χώρος να αερίζεται συχνά και επαρκώς. Παράλληλα, σημαντική είναι η σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού που λειτουργεί στο χώρο για την αποφυγή ανάπτυξης ιών και βακτηρίων. Βοηθητικό είναι επίσης να μειωθεί η χρήση συνθετικών προϊόντων στην επίπλωση και η μείωση των χημικών καθαριστικών. Η σωστή εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους είναι επίσης μια ενέργεια η οποία μπορεί να επωφελήσει έως και 30-40% την υγειονομική κατάσταση του κτιρίου. Τέλος, ο τεχνικός ασφαλείας είναι ένα άκρως απαραίτητο πρόσωπο για την αξιολόγηση του αριθμού και του βαθμού των κινδύνων που υπάρχουν στο χώρο, μαζί με τις αντίστοιχες κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση αλλά και πρόληψη αυτων.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πως να διασφαλίσετε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον στους εργαζομένους σας; Η Καρανάσιος - Βαρσάμη και συνεργάτες βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει τις απαραίτητες λύσεις για τη δική σας επιχείρηση. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!