Εργονομία στο Γραφείο

blog header image

 

Εργονομία στο Γραφείο: Συμβουλές για ένα πιο υγιεινό και άνετο Εργασιακό Χώρο

Σε έναν κόσμο όπου η εργασία στον υπολογιστή γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, η διασφάλιση ενός εργονομικού χώρου εργασίας έχει γίνει απαραίτητη. Η βελτιστοποίησή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μυοσκελετικών διαταραχών και να προάγει της αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία ενός πιο υγιεινού και ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος.. Τι είναι όμως η εργονομία και πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Τι είναι  η εργονομία;

Η εργονομία αφορά τη βελτιστοποίηση ενός χώρου εργασίας ώστε να είναι τόσο άνετος όσο και αποδοτικός. Αφορά την προσαρμογή του χώρου στον εργαζόμενο ώστε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών διαταραχών όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή τενοντίτιδα, ακόμη και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

6 Συμβουλές για έναν Εργονομικό Εργασιακό Χώρο

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν έναν πιο υγιή, άνετο και ασφαλή χώρο εργασίας.

1. Σωστή στάση σώματος

Αφορά την ευθυγράμμιση και τη στάση του σώματος κατά την εκτέλεση εργασιών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάθονται πίσω στην καρέκλα και να αποφεύγουν να γέρνουν προς τα εμπρός. Για να διατηρήσουν αυτή τη στάση, πρέπει να εστιάσουν στην ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού τους βάρους σε ολόκληρο το κάθισμα και να αποφεύγουν να στηρίζονται πολύ έντονα σε οποιαδήποτε πλευρά. Αυτό απομακρύνει την ένταση και το άγχος από συγκεκριμένα μέρη του σώματος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επίμονων πόνων.

2. Ύψος οθόνης

Οι εργαζόμενοι πρέπει να διατηρούν την επιφάνεια εργασίας ή το φορητό υπολογιστή στο ύψος των ματιών (περίπου πέντε έως οκτώ εκατοστά από το πάνω μέρος του περιβλήματος της οθόνης). Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τα μάτια και αποφεύγεται η καταπόνηση του αυχένα. Εάν το ύψος της οθονής δεν είναι ρυθμιζόμενο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταθερά αντικείμενα ή ακόμα και μια βάση για να υπερυψωθεί.

3. Τοποθέτηση πληκτρολογίου

Η τοποθέτηση του πληκτρολογίου μπορεί να συμβάλει σε μεγάλη σωματική δυσφορία ή ανακούφιση κατά τις εργάσιμες ώρες. Πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας μπροστά από τον εργαζόμενο και να διατηρηθεί σε απόσταση ενός μήκους χεριού.

4. Άνετες καρέκλες

Η καρέκλα θα πρέπει να προσφέρει καλή οσφυϊκή υποστήριξη και μια πλάτη σχήματος λίκνου που παρέχει στους εργαζόμενους δυναμική υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης. Καλό είναι οι εργαζόμενοι να μπορούν να ρυθμίζουν το ύψος της έτσι ώστε και τα δύο πόδια να ακουμπάνε στο έδαφος χωρίς να ασκείται πίεση στο πίσω μέρος των γονάτων.

5. Τακτικά διαλείμματα

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να σηκώνονται όρθιοι, να τεντώνουν τα άκρα τους και να κινούνται. Ακόμα και ένας σύντομος περίπατος ή απομάκρυνση από την οθόνη για πέντε έως 10 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των καταπονημένων ματιών και των κουρασμένων μυών.

6. Σωστός φωτισμός

Ο κακός φωτισμός οδηγεί σε καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους. Για τη μείωση της αντανάκλασης, μπορεί η η οθόνη του υπολογιστή να τοποθετηθεί κάθετα προς τα παράθυρα ή τα φωτιστικά.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας

Στην ΕΞΥΠΠ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ – ΒΑΡΣΑΜΗ ΕΠΕ δεσμευόμαστε να παρέχουμε όχι μόνο την κατάλληλη καθοδήγηση αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για κάθε επιχείρηση, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργονομία στο γραφείο επικοινωνήστε μαζί μας.