Εμβολιασμός του ιού της γρίπης

gripi

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης.

Αρκεί μια δόση του εμβολίου κάθε χρόνο, η οποία πρέπει να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Φέτος ειδικά, κατά την προσεχή περίοδο Γρίπης 2020-2021, ο ιός της Γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SarsCoV-2, που προκαλεί τη νόσο από Κορονοϊό (Covid-19).a

Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (ευπαθείς ομάδες). 
Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών.

Οι προαναφερόμενες ευπαθείς ομάδες είναι οι εξής:

  • άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα
  • άτομα αυξημένου βάρους με Δείκτη Μάζας Σώματος > 40
  • έγκυες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  • θηλάζουσες
  • ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή παραπάνω από τους παρακάτω παράγοντες: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια.
  • Σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να το πραγματοποιήσει ακόμα και αν δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Το εμβόλιο δεν μπορούν να το κάνουν άτομα αλλεργικά στο αυγό, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο Guillain  Barre όπως επίσης και όσοι εμφανίζουν συμπτώματα ύποπτα για Κορονοϊό ( εμπύρετο, βήχα, δύσπνοια, διαταραχές όσφρησης/γεύσης, γενική κακουχία κ.ο.κ.). Το εμβόλιο της γρίπης παρέχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70% ενώ στα επικίνδυνα στελέχη όπως είναι ο Η1Ν1 και ο Η3Ν2 παρέχει πλήρη προστασία της τάξεως του 100%.

 Δείτε το σχετικό pdf εδώ